Skal du børste tænder før eller efter morgenmaden?

Annonce: Vi bør alle børste tænder mindst to gange dagligt, helst morgen og aften. Det giver nemlig vores tænder optimale forhold. Men hvad er bedst, at børste tænder før eller efter morgenmaden? Det er der delte meninger om, uanset hvem du spørger, ja selv hos eksperter og tandlæger. Læs med her, hvor vi dykker ned i morgenens tandbørstning.

Hvorfor bør vi børste tænder om morgenen?

Det er en rigtig god idé at børste tænder om morgenen, og det husker de fleste også. Men hvorfor er det egentlig nødvendigt? Vi har jo børstet tænder om aftenen, og vi spiser jo ikke noget, når vi sover? 

Nej, måske ikke, men under søvnen bliver vores spytproduktion nedsat, og munden tørrer dermed mere ud. Spyt er med til at skylle bakterier væk fra tænderne, men dannes der ikke nok spyt, får bakterierne lettere ved at producere syre, som er dårligt for tænderne. Der vil derfor dannes plak på tænderne i løbet af natten, også selvom vi børster tænder aftenen før.

Når vi børster tænder om morgenen, bliver den plak, som er bygget op over natten, fjernet. Det er plak, der er med til at danne caries, dvs. huller i tænderne. Derfor er det vigtigt, at plakken fjernes.

Tandbørstning om morgenen er selvfølgelig også med til at fjerne dårlig morgenånde. 

Børste tænder før eller efter morgenmad?

Nu til det helt store spørgsmål: skal du børste tænder før eller efter morgenmaden? Det er et godt spørgsmål, og faktisk er der også delte meninger blandt eksperter og tandlæger. De fleste mener dog, at du bør børste tænder efter morgenmaden. Således bliver alle madrester fjernet fra tyggefladerne.

Nogle tandlæger anbefaler at børste tænder før morgenmaden pga. den plak, der dannes om natten. Bakterierne i plakken får tilført næring, når vi spiser, og det er en proces, der foregår relativt hurtigt. Derfor kan det være en god idé at børste tænder inden dagens første måltid.

Det betyder i bund og grund, at tandbørstning både før og efter morgenmaden er ideelt. Men har du kun tid til at børste tænder én gang om morgenen, anbefaler de fleste eksperter, at du gør det efter, du har spist morgenmad.

Er du i tvivl om, hvornår du bør børste dine tænder, kan du spørge til råds hos en lokal klinik, som vi gjorde ved denne tandlæge, der ligger i Slagelse.

Børst tidligst tænder 30 minutter efter et måltid

Er du en af dem, der skrubber bisserne efter morgenmaden, bør du vente med at gøre det til 30 minutter efter, du har spist. Børster du tænder lige efter, at du f.eks. har spist frugt eller drukket et glas juice, giver du ikke dit spyt tid nok til selv at fjerne syren. Det gør, at du blot vil børste syren rundt med tandbørsten, hvilket kan slibe din emalje væk. 

Tyndslidt emalje fører til isninger og skrøbelige tænder. Vi danner ikke selv ny emalje, hvilket betyder, at det er vanskeligt at gøre noget ved problemet, når først din emalje er blevet slidt tynd.

Vær derfor forsigtig med at børste direkte efter et måltid. På den måde beholder du din emalje og dit sunde tandsæt i så mange år som muligt.